Kosten PCR-Test met COVID reisverklaring
☝Hier - Koop Vandaag je pcr-test!☝

Medische mondkapjes herkennen: welke wel en welke niet gebruiken?

Goed gebruik van medische mondkapjes

In het begin van de pandemie kon iedereen zelf bepalen welk mondmasker gedragen werd. Dit zorgde ervoor dat er allerlei soorten mondmaskers te koop waren. Sommige mensen kozen voor stoffen mondmaskers, anderen voor mondmaskers met plastic filters en weer anderen probeerden het veilige pad te kiezen met medische mondmaskers.

Later kwamen we erachter dat veel van die mondmaskers lang zo effectief niet waren, waardoor veel mensen weer corona zelftesten moesten gaan doen. Men kwam erachter dat sommige maskers simpelweg niet het gewenste effect hadden. Het Outbreak Managment Team (OMT) en RIVM raadden vanaf toen aan om alleen medische mondmasker type II te dragen. Hoe je het juiste mondmasker herkent en welke je wel of niet moet dragen lees je hier.

Medische mondkapjes

Medische of chirurgische mondmaskers zijn de alom bekende blauw-witte mondmaskers met elastiekjes voor je oren. Deze wegwerpmondkapjes zijn verkrijgbaar in drie soorten, type I, type II en type IIR. Hoe hoger het getal des te meer virusdeeltjes ze tegenhouden.

Medisch mondkapje type I

Dit type mondkapje heeft een lage bescherming waardoor de mondmaskers niet door medisch personeel gedragen worden. Ze zijn houden maar voor 95% de virusdeeltjes tegen waardoor je beter kunt kiezen voor een andere optie.

95% bescherming lijkt misschien veel, maar doordat een medisch mondmasker ook een beetje open staat aan de zijkanten beschermen ze minder dan bijvoorbeeld N95 maskers. Deze beschermen ook voor 95%, maar ze zijn voorgevormd en sluiten daardoor beter aan rond de mond en neus.

Kosten PCR-Test met COVID reisverklaring
☝Klik & Boek Vandaag je test!☝

Medisch mondkapje type II

Medisch mondkapje type II is het mondmasker dat aangeraden wordt door het RIVM en het OMT. Het mondkapje beschikt dankzij zijn 3 lagen non-woven over een bescherming van 98%.

Medisch mondkapje type IIR

In principe heeft dit mondmasker dezelfde bescherming als type II, maar deze laat minder vocht door, dat is waar de R voor staat. Dit mondmasker wordt met name door artsen en verpleegkundigen gebruikt. Om te zorgen dat het minder vocht doorlaat wordt een speciale coating gebruikt. Deze coating maakt het moeilijker om met dit mondmasker te ademen.

Hoe herken je het juiste medische mondkapje

Om ervoor te zorgen dat je de juiste mondkapjes koopt en gebruikt is het belangrijk om de verpakking goed te bekijken. Hierop moet vermeld staan om welk type mondmasker het gaat. Kijk daarnaast ook of er een keurmerk op staat. De mondmaskers in Nederland moeten voldoen aan de Richtlijn voor Medische Hulpmiddelen en EN 14683.

Door het dragen van het juiste mondmasker kun je voorkomen dat je corona krijgt. Krijg je desondanks toch last van coronaklachten dan is het belangrijk dat je een PCR-test of sneltest laat doen en in isolatie gaat.